Forum koji se bavi o uzgajanju i prodavanju zeceva.......
 
HomeТражиРегиструј сеПриступи

Share
 

 Kunić i divlji zec - različite životinje

Go down 
АуторПорука
Admin
Admin


Број порука : 16
Join date : 14.06.2009

Kunić i divlji zec - različite životinje Empty
ПорукаНаслов: Kunić i divlji zec - različite životinje   Kunić i divlji zec - različite životinje Icon_minitimeSun Jun 14, 2009 8:02 am

Zašto je jako važno znati razliku
Zato, što divljeg zeca nikako ne preporučamo držati u zatočeništvu, za razliku od kućnih ljubimaca kunića koji mogu živjeti pušteni u stanu. Razlog je što je nađenom divljem zecu mjesto u prirodi, a zašto, kao i moguće opasnosti držanja divljeg zeca u stanu, piše u daljnjem tekstu.

Također, nađene kuniće koji su najvjerovatnije nekom pobjegli ne preporučamo ostaviti prirodi- kunić koji je nađen prepitom je i u prirodi će poginuti!

Nadalje, zbog navedenih različitosti u donjoj tablici često se potpuno drugačije pristupa kuniću a potpuno drugačije divljem zecu.

Važno - ne dirajte bebe divljeg zeca u prirodi! Majka koja je sigurno u blizini, više ih zbog Vašeg mirisa neće prihvatiti. Izuzetak je ako je beba zec ozlijeđena ili im je majka poginula.

Ukratko
Iako se u radu sa kunićima često navodi ime "zec" i slični pojmovi, radi se o izuzetno različitim životinjama. Potrebno je reći da divlji zec teško može postati kućni ljubimac iz dalje navedenih razloga.
I sami smo kuniće iz milja zvali zečevima, no otkad radimo s obje vrste životinja, u pisanju tekstova nesmije se dogoditi da pogriješimo u nazivu, a u razgovoru sa ljudima u zadnje vrijeme pazimo i po potrebi se ispravimo. Radi se o čistoj prisilnoj navici, jer kada nas ljudi zovu za savjet o zecu, pitamo radi li se doista o divljem zecu ili je u pitanju kunić, budući se različito postupa sa te dvije prekrasne, no potpuno drugačije životinje, pogotovo kada je u pitanju prehrana beba - ali i odnos prema odraslim jedinkama.

Nedavno smo na pitanje da li su na slikama iz našeg Utočišta (koje se nalazi u prirodi) doista pitomi kunići. Naravno, jer kunići isto kao i zečevi postoje u prirodi, te ih je oduvijek ondje i bilo, te smo ih odondje mi, ljudi, uzeli.

Osnovne razlike između kunića i zeca :

Kunić ima kraće uši, kraće noge, živi u zajednicama, kopa nastambe pod zemljom gdje i ima mlade, koji se rađaju goli -bez dlake i slijepi, ovisni o majci još tjednima. Rađaju više mladih nego zečevi. Kunići su životinje koje mogu biti kućni ljubimci, za razliku od zečeva.

Zečevi imaju dulje uši, prednje i stražnje noge,izričiti su individualci i ne žive u skupinama, nastambe su im iznad zemlje gdje i imaju mlade, koji odmah vide, imaju dlaku te su praktički odmah pokretni, te su nekoliko puta teži od beba kunića, no zato ih u gnijezdu ima manje. Osobnost im uvijek sadrži crtu onog divljeg u sebi te u odnedavnom radu s bebama divljih zečeva koje odhranjujemo, izravno svjedočimo i različitosti u karakterima divljeg zeca obzirom na kuniće.


Niti zdrav niti bolestan zec pušten u vašem dvorištu se ne da uloviti tako lako kao kunić, što znatno otežava liječenje bolesnog divljeg zeca ako je kod vas u zatočeništvu. Zec može biti prijenosnik raznih bakterijskih i virusnih oboljenja kojima kunić može podleći, dok zec istovremeno nemora imati vidljive posljedice, a zato je izričito važno da vaš kunić NEMA kontakt sa divljim zecom.

"Pitomi zec" ne postoji! Zec je isključivo divlja životinja, za razliku od kunića koji može biti i divlji i pitom.

Iako prema tome "pitomi zečevi" ne postoje, Utočište kunića i divljih zečeva u sebi ima naziv "divljih zečeva" da već svojim nazivom EDUCIRA ljude koji nisu upućeni, te posebno i dodatno naglasi različitost među životinjama kojima se bavimo.

Ako ste našli životinju u prirodi, to je najčešće ili divlji zec, ili rijeđe pitomi kunić koji je nekom pobjegao. Evo kako odrediti da li je nađena životinja kunić ili zec:

- tablica prikazuje osnovne razlike između kunića kućnih ljubimaca i divljih zečeva i dokaz je velikoj različitosti među njima. U nekim podacima su navedene prosječne brojčane vrijednosti koje mogu odstupati (primjerice broj mladih), što ujedno i ne vrijedi za sve brojčane vrijedosti (npr trajanje trudnoće).

Opisano je ponašanje kunića i zečeva na slobodi i u zatočeništvu:

Razlike:
Назад на врх Go down
http://uzgajiprodaj.forumsc.net
Admin
Admin


Број порука : 16
Join date : 14.06.2009

Kunić i divlji zec - različite životinje Empty
ПорукаНаслов: Razlikee   Kunić i divlji zec - različite životinje Icon_minitimeSun Jun 14, 2009 8:03 am

kunić divlji zec
prednje šape kratke duge
zadnje šape kratke duge
uši kraće duge, na samom vrhu crne
trajanje trudnoće 28-34 dana 40-42 dana
mogućnost ponovne trudnoće već unutar zadnjih dana aktualne trudnoće već unutar zadnjih dana aktualne trudnoće
gnijezdo beba u prirodi: ispod zemlje, ljubimci: kotilica , u oba slučaja obloženo dlakom
usred livade, na površini zemlje , nije obloženo dlakom
broj mladih oko 5 (3-7) s tendencijom k većem broju oko 3 (1-4) , tendencija manjem broju
težina bebe od 1 dan do 50 grama
oko 100 grama
oči bebe od 1 dan slijepe odmah vide
pokrov bebe od 1 dan gole sa krznom
ponašanje bebe od 1 dan mirovanje, spavanje mogući ugrizi, skakanje na ruku nalaznika, frktanje
mogućnost prehrane zamjenskim mlijekom jako mala do nemoguća (tražiti zamjensku majku ! ) jako velika pridržavate li se teksta o prehrani sa stranica TarraLanda
prva zelena hrana kod Vas nekoliko mjeseci (preporuka 5 mjeseci) par tjedana (već sa 2 tjedna)
način života u grupama, jako vole društvo izričiti individualac osim kad je neophodno: u doba parenja i odrastanja mladih
kućni ljubimac da ne
pojilica za vodu može ne, obavezno zdjelica
sjemenke nepotrebne manje količine
držanje u stanu može nikako preporučljivo (osim tokom odhranjivanja nađenih beba)
samoozlijeđivanje ne da, velika mogućnost samoozlijede sa mogućim smrtnim ishodom (u duljem zatočeništvu i pri određenim uvjetima)
oprez s lijekovima i dodacima srednja do velika izričito velika
boja (u RH) kućni ljubimci: bijela, narančasta - žuta, crna, siva, smeđa i njihove kombinacije
uvijek jednobojan , samo smeđa (ovisno o percepciji: žuto međa i smeđe siva) . Često ima malu bijelu točkicu na glavi.
oprez iskazuje dizanjem na stražnje noge, načule uši, lupanjem stražnjih nogu obavijeste ostatak skupine/grupe na moguću opasnost spuštanjem tijela i glave uz tlo, uši prislone uz tijelo, mirovanje do zadnjeg trenutka
kretanje / bjeg trk trk, dugi skokovi i okretanje u zraku
kako ga smiriti u zatvorenom prostoru poklopiti mu oči i pritisnuti glavu uz tlo ne uspjeva metoda kao kod kunića - zato je obavezno potrebno pustiti ga i udaljiti se dok se ne smiri !
ponašanje može se zbližiti s čovjekom uvijek plah, jako osjetljiv
iznenadni pokreti gotovo ne vrlo izraženi
drugi nazivi kunić lat. Orcyctolagus Cuniculus, eng. bunny, rabbit ili katkad rabbit kitten za bebu kunića
zec lat. Lepus europaeus, eng. hare ili revelet za bebu zeca
Назад на врх Go down
http://uzgajiprodaj.forumsc.net
Admin
Admin


Број порука : 16
Join date : 14.06.2009

Kunić i divlji zec - različite životinje Empty
ПорукаНаслов: Re: Kunić i divlji zec - različite životinje   Kunić i divlji zec - različite životinje Icon_minitimeSun Jun 14, 2009 8:04 am

Šanse da nađete bebu divljeg kunića staru 1 dan su vrlo male ili čak nemoguće, jer divlji kunić svoje bebe rađa pod zemljom, za razliku od bebe zeca kojeg ste vjerovatno našli u prirodi. Ukoliko nije riječ o bebi koja Vam stane na dlan, moguće da se radi o odraslom i nekome odbjeglom kuniću - a ova tablica sigurno će Vam olakšati određivanje o kojoj se životinji radi- zecu ili kuniću.

Divlje zečeve nemojte dulje vrijeme držati u transporteru ili zatvorenom prostoru- za razliku od kunića, divlji zečevi u prirodi NE žive u tunelima pod zemljom, te je divljim zečevima potreban velik i pregledan prostor, u suprotnom se samoozlijede. Ne vozite ih automobilima ukoliko nije neophodno.
Назад на врх Go down
http://uzgajiprodaj.forumsc.net
Sponsored content
Kunić i divlji zec - različite životinje Empty
ПорукаНаслов: Re: Kunić i divlji zec - različite životinje   Kunić i divlji zec - različite životinje Icon_minitime

Назад на врх Go down
 
Kunić i divlji zec - različite životinje
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
Uzgajanje i prodavanje zeceva :: Zecovi :: Kunić i divlji zec - različite životinje-
Скочи на: